Jamnik warzywny – ciasto z brokułami i kaszą jęczmienną

Nie zawsze piekę ciasto. Ale jak już piekę, to zazwyczaj wygląda jak jamnik – jest płaskie i brązowe 😉 Ale za to ma mnóstwo warzyw, jest bez pszenicy, bez jajek, bez mleka i bez cukru. To przecież zalety, prawda? 😉 Ma gluten!

Składniki
  • Brokuły – 220g gotowanych brokułów

…z wczorajszego obiadu, gotowane razem z pieńkami

  • Kasza jęczmienna – 6 czubatych łyżek ugotowanej kaszy

…z obiadu przedwczoraj…

  • Mąka – 8 łyżek

…możesz użyć dowolnej mąki. U mnie mąka teff – z miłki abisyńskiej i sproszkowany korzeń maca, bo akurat skończyła mi się sól, a on jest słonawy w smaku

  • Olej – 2 łyżki

…u mnie wyjątkowo oliwa, jednak zazwyczaj daję rzepakowy

  • Siemię lniane – 1 garść
  • Nasiona chia – do posypania

…możesz użyć też innych ziaren, ja sypię tymi, bo kiedyś kupiłam 1kg, a okazało się, że pudding z chia to nie jest mój ulubiony deser i jakoś muszę je zużyć 😉

  • Woda – 1 szklanka
  • Przyprawy do smaku – szczypta soli, sporo pieprzu
Przygotowanie

Włóż brokuły do miski. Oddziel pieńki od kwiatów i zmiksuj je z 3/4 szklanki wody – to będzie jeden z naszych zamienników jajka. Kwiaty w misce przypraw do smaku (ja już nie używałam soli, bo miałam macę). Dodaj do nich kaszę, mąkę, olej, siemię lniane i resztę  wody, a następnie dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Drugim zamiennikiem jajka jest kasza – dzięki niej wszystko dobrze się lepi i ciasto nie kruszy po upieczeniu.

Uwaga – kasza jęczmienna zawiera gluten.

Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia i posyp ziarenkami. Piecz w temperaturze 180 stopni około 40min. Ale uważaj – w nowoczesnym piekarniku może być nawet połowę krócej, ale ja takiego nie mam 😉

Jak jeść

Ciasto jest bardzo sycące, lekko wilgotne i mocno pachnie warzywami 🙂 Polecam jako przekąska – drugie śniadanie, lekka kolacja czy wieczorny chrupacz, jeśli ktoś ma taki zwyczaj. A z czym zjeść jamnika? Ja jadłam z lekko słodką pastą paprykowo-pomidorową z chili mojej cioci – pycha! Pasować będą też świeże pomidory albo buraczki lub ćwikła – coś o zdecydowanym smaku. Polecam i smacznego!

2 komentarze “Jamnik warzywny – ciasto z brokułami i kaszą jęczmienną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *