Jako specjalistka kulinarna głównie w kategorii „coś z niczego” – kolejny przepis tego typu, tym razem batony z jabłkowymi wytłokami 😉 Ja nie przepadam za sokami, ale rodzinę czasem najdzie na świeżo wyciskany sok, co nastąpiło akurat dziś…
Składniki na 7 batoników
- wytłoki z jednego jabłka (dlatego tym razem batonów tylko 7…)
- trzy łyżki płatków gryczanych
- dwie łyżki siemienia lnianego
- pół łyżki płynnego karobu (zazwyczaj korzystam z tego w proszku, ale tym razem miałam tylko taki)
- pół łyżki miodu
- odrobina wody
- szczypta soli
Przygotowanie
Weź wytłoki z jabłka, przełóż je do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. W międzyczasie nastaw piekarnik na około 175 stopni. Teraz mieszaj, mieszaj, mieszaj! Jeżeli masz mocny sokownik i w jabłku nie zostało zbyt dużo soku – dodaj wody, aż zauważysz, że płatki gryczane pęcznieją. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia i uformuj z niej prostokąt o grubości około pół centymetra. Obrazek poglądowy poniżej.
Oczywiście im prostokąt bardziej przypomina prostokąt, a mniej trapez czy inny kształt – tym lepiej 😉 Mój – no cóż…
Piecz około 15-20 minut. Gotowe!
Do ciastek można użyć też zwykłego startego jabłka, ale wtedy trzeba będzie odcisnąć z niego sok. Albo dodać znacznie więcej płatków, by uzyskać dość gęstą i klejącą masę.
Jak jeść batony
Chociaż miód sprawia, że batony są dość słodkie i mają fajną chrupiącą skórkę, to dziś zamarzył mi się do nich prawdziwy lukier cytrynowy… Mmm… Ale niestety nie było cukru, więc nie zrobiłam też lukru 😛 Czuję, że wtedy byłyby cudowne i cudownie niezdrowe, a tak cóż – no niestety, wyszła po prostu kolejna „zdrowa” przekąska 😉
Polecam jako deser lub słodki dodatek do drugiego śniadania!
9 komentarzy “Batony jabłkowo-gryczane z karobem”
Polecam, karob odkryłam pracując w sklepie z eko żywnością, w smaku jest jednak inny niż kakao, ale właściwości ma bardzo podobne 🙂
Uwielbiam takie przekąski 🙂
Muszę ich spróbować! Wyglądają super 🙂
To jak dla mnie poniewaz lubie „cos” na slodko do porannej kawy 😉
Wow !;)
Wyglądają świetnie !
Zapowiada sie bardzo zdrowo !
Nie, no ja tu zostaje! Są przepisy wege i to jeszcze ze składników jakie stosuje w domu! Zachwyt mnie tu dopadł! Będę pichcic 🙂
Wygląda pysznie, a jaki prosty skład:)
Ale to pysznie wygląda 🙂